Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη βία κατά των γυναικών ή κατά των ανδρών, θα πρέπει να ασχοληθούμε επιτέλους ως κοινωνία με τα υλικά, που δομείται σήμερα το φύλο στην κοινωνία, πώς δηλαδή δομείται και νοηματοδοτείται το κοινωνικό φύλο.
Τη θέση των στερεοτύπων, των σεξιστικών υλικών και των υστερικών παραληρημάτων, των ισχυρισμών της δύναμης ή της αδυναμίας, των κατά περίπτωση -ενίοτε και βολικών- ρόλων του "θύτη" ή του "θύματος" πρέπει να λάβει ο ορθολογισμός και η κριτική σκέψη στο όχημα των μετασχηματισμών των κοινωνιών μέσα από τις διαδικασίες διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης των ανθρώπων.
Κάθε άτομο, ανεξαρτήτως βιολογικού φύλου, σεξουαλικών, θρησκευτικών, πολιτικών ή ιδεολογικών προτιμήσεων και αντιλήψεων έχει το ίδιο δικαίωμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, έχει το ίδιο δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση και σεβασμό.
Η ισότητα των φύλων, έννοια των Κοινωνικών Επιστημών, που έχει διαστρεβλωθεί, βιαστεί από τον κυρίαρχο και μη πολιτικό λόγο, αναφέρεται κατ εξοχήν στην καταπολέμηση αυτών των διακρίσεων, που πηγάζουν από το ουσιαστικό πρόβλημα. Από τη νόημα δηλαδή και το ρόλο που δίνει η κοινωνία στον άνδρα και τη γυναίκα.
Αυτό είναι το ζητούμενο, το πραγματικό στοίχημα των κοινωνιών:
η αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο διαπαιδαγωγούμε και κοινωνικοποιούμε έναν άνδρα, μια γυναίκα. Η αλλαγή του τρόπου, που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Στην εργασία, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πολιτική, στο λεωφορείο, στη φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις.
Στην εκκλησία, στις φυλακές, στα ιδρύματα.
Μα πάνω από όλα, στην αντίληψη.
Του καθένα και όλων.
Μπορούμε!
Νέσκες Αντώνιος
MSc Κοινωνιολόγος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου